Het reinigen van uw rieten dak

Reinigen van rieten daken

H.I.S. is gespecialiseerd in het reinigen van rieten daken en het verwerken van een natuurlijk reinigingsmiddel, een concentraat op basis van natuurlijke ingrediënten, dat bij uitstek geschikt is voor o.a. rieten daken. Het middel heeft een zeer snelle aanvangswerking, tast het riet niet aan en heeft geen schadelijke nawerking.

50 jaar geleden werd bijna geen onderhoud gepleegd aan rieten daken op het gebied van algen- en mos bestrijding. Algen (en mos) op een rieten dak schenen geen nadelige effecten te veroorzaken met betrekking tot de levensduur van het dak (tussen 25 en 35 jaar voor een normaal pand). Dit lijkt de laatste jaren te veranderen. Het lijkt nu zo te zijn dat met name algen-ontwikkeling wel een negatieve invloed op de leversduur van het dak heeft, zeker wanneer algen een gesloten laag vormen. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rieten dak. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee geweest. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid, een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade. De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen.

Levensduur van het rieten dak

Het lijkt erop dat het rieten dak juist de laatste tijd meer te lijden heeft dan vroeger. De conditie van het riet gaat soms plotseling hard achteruit. Het dak slaat groen uit, blijft langer vochtig en lijkt niet meer de levensduur te halen van 25 tot 35 jaar. De oplossing is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen en mossen door het reinigen van rieten daken.

Alleen de daken die groen beginnen uit te slaan worden bij droog weer met een natuurlijk rietreiniging middel behandeld. De oplossing wordt over het dak verneveld, dit doodt de algen (en mossen) waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Deze behandeling wordt op het (anders noodzakelijke) groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terug verdiend (het dak gaat veel langer mee). Een beter uiterlijk is een extra bonus. Worden algen niet op tijd bestreden, dan moet men uiteindelijk het tienvoudige uitgeven voor groot onderhoud. Het dak moet dan worden schoongemaakt en opgeklopt.

Bomen

Rond een huis met een rieten dak zouden niet teveel bomen moeten staan. Ze geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind. Druppels mogen niet van de boom op het dak vallen. Bladeren en dennenaalden moeten tenminste eens per jaar van het dak worden verwijderd.

Reinigen van groot rietendak

Het algen reinigingsmiddel is een must voor uw rieten dak:

  • zeer snelle aanvangswerking
  • geen aantasting van het riet
  • geen schadelijke nawerking
  • werkt zeer lang
  • reinigt uiterst milieuvriendelijk en doeltreffend
  • is biologisch afbreekbaar
  • veroorzaakt geen kleurverschil